Още за новият директор на ИАТ – анестезиологът д-р Мариана Симеонова

източник zdrave.net

Новият директор на ИАТ е анестезиологът д-р Мариана Симеонова от ВМА, където работи от 1992 г.  По думите на Атанасова тя е била избрана заради високия й професионализъм, показан при работата във Военна болница.

Самата д-р Симеонова каза за себе си, че за известен период от време е работила в няколко големи трансплантационни центъра в чужбина. Тя  заяви, че едно от първите неща, които ще направи на новия си пост е анализ на ситуацията и дефиниране на проблемите. Според нея пропуските се крият в организацията и координацията на работата на Изпълнителната агенция и донорските бази. Д-р Симеонова  отбеляза, че е важно да се обърне внимание на обучението на координаторите. По нейно мнение те трябва да бъдат мотивирани да си вършат работата, като това може да стане именно чрез обучения и специализации.

В областта на трансплантологията България ще заимства модела на работа на Хърватска. Това пък обяви националният консултант проф. Никола Владов. Той отбеляза, че в момента в Хърватска има най-голям брой донори на глава от населението в Европа – 36 на 1 милион. Предстои през месец март трансплантолози от Хърватска да гостуват в България, след което наши специалисти ще върнат визитата. От думите на проф. Владов също така стана ясно, че вече е изработен новия стандарт по трансплантология. Той ще бъде депозиран в министерството през следващата седмица и съвсем скоро след това се очаква да влезе в сила. Според него стандартът е изработен съгласно най-добрите европейски изисквания. След като влезе в сила, всички трансплантационни центрове ще трябва да се адаптират към него. Тези, които не отговарят на стандартите, няма да получат разрешение за работа, добави националният консултант.

Проф. Владов също така отбеляза, че от 24-те трансплантационни центрове реално само няколко работят – в Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, София, Плевен и Шумен. На въпрос защо някои големи реанимации не подават донори той отговори, че това е така, защото те се борят докрай за живота на болния. Освен това там много често постъпват пациенти с тежки травми, които са противопоказни, за да се стигне до донорска ситуация. Според него донорите трябват да се вземат от интензивните неврологични отделения, там където често постъпват пациенти с мозъчни кръвоизливи.

В началото на пресконференцията Десислава Атанасова връчи Почетно отличие на МЗ на проф. Владов. Причината е, че на официална церемония преди дни в Париж, проф. Владов беше избран за член на Френската академия по хирургия и получи медал за принос към световната медицина.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*