4-ти март – Световен ден за съпричастност към хората с колоректален карцином

Всяка година, в първия петък на март, хората по света изразяват своята съпричастност към темата чрез синия цвят – Wear Blue Day. Този цвят, избран да олицетворява борбата с колоректалния карцином, едновременно символизира както спомена за хората, загубили живота си в борбата с  болестта, така и подкрепата към болните и надеждата за бъдеще, в което този вид рак ще бъде напълно овладян чрез редовен скрийнинг и навременно лечение.

Мотото на информационната кампания тази година е „Попитай ме защо съм в синьо“.

На 4 март – петък, Денят в синьо ще започне с безплатен общодостъпен скрийнинг на територията на град София. От 10:00 до 17:00ч. в Сердика МОЛ – София, доброволлци на ФБПФ ще помагат на всички желаещи да попълнят специален въпросник-тест за наличието на рискови фактори да развият това заболяване. На разположение за консултации ще бъде и лекар-гастроентеролог от болница „Токуда“.

Като медия с най-голям авторитет и обществено-социална ангажираност Българска Национална Телевизия реши да подкрепи тазгодишната информационна кампания в синьо. През целия ден на 4 март в информационните емисии и актуални предавания на телевизията ще бъде включена темата за превенция и борба с колоректалния карцином. Кулминацията на тази инициатива ще бъде в 20:00ч., когато сградата на БНТ ще бъде осветена в синьо, а на самото осветяване ще присъстват кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и генералният директор на БНТ г-жа Вяра Анкова. Всички служители на БНТ ще получат възможност за профилактичен скрийнинг и консултация със специалист.

Към инициативата вече се присъединиха и децата от Централен полицейски волейболен клуб до 14 годишна възраст, които облякоха тениски с надпис „Попитай ме защо съм в синьо“ за специална фотосесия в подкрепа на кампанията.

Към днешна дата, в световен мащаб колоректалният карцином е третото най-често разпространено злокачествено заболяване – след рака на гърдата и на матката при жените и след рака на белите дробове и простатата при мъжете. Заболеваемостта и смъртността при жените и мъжете в България е по-висока спрямо средните нива в другите европейски страни. С редовна профилактика това заболяване може да e сред най-предотвратимите болести.