Честит празник деца!

Източник: Topnovini.bg

Деца с различни заболявания отпразнуваха заедно празника на детето. Те се събраха пред паметника на Съветската армия в София, където показаха колко са талантливи в рисуването.

На празника присъстваха и деца, които живеят при приемни семейства, както и деца, които не са болни. Идеята е нито едно дете да не се чувства по-различно от другите.

Според организатора на събитието Иван Димитров, председател на федерация “Български пациентски форум”, българското общество достатъчно дели децата и именно поради тази причина мотото на детския празник днес е “Всички са еднакви”.

“В крайна сметка за нас е важно децата да се чувстват добре и да не са дискриминирани от общество, политици, държава въобще”, коментира Димитров.

Той обясни, че федерацията, която председателства, е съвкупност от деца, които страдат от възможно най-тежките хронични заболявания – диабет, трансплантации, псориазис, онкологично болни деца, такива с болни бъбреци и др.

“Няма какво да си мълчим – през последните няколко години проблемът в здравеопазването е голям и то е тотално зле. Казвал съм го неведнъж. За мен се води геноцид срещу българския народ в областта на здравеопазването. Докато политиците не спрат да правят политика в здравеопазването и не започнат да правят здравна политика, нещата ще стават все по-зле. За съжаление, всеки български гражданин, опрял до здравната ни система, ще бъде пострадал”, коментира Димитров.

Като пример той посочи, че при някои тежки болести държавата решава, че може да лекува само с генерични лекарства, като по този начин се компрометира самото лечение. Друг проблем е периодичната липса на всякакви лекарства в мрежата с т. нар. паралелен износ. За диабетици почти всеки месец поне веднъж или два пъти има липса на лекарства. Такива неща се случиха и миналата година с трансплантирани и онкологични пациенти. Освен това, според него има липса на воля, за да бъде направена самата реформа в здравеопазването.

Радка Иванова е председател на Асоциацията на чернодробно трансплантираните в България. Нейната 6-годишна дъщеря Радина е с трансплантиран черен дроб. Операцията е направена, когато детето е било едва на година и един месец. През годините майката се е сблъсквала с различни трудности включително и проблеми с лекарства. Според нея, когато държавата не даде лекарствата навреме, хората обикновено взимат медикаменти от друго семейство с подобни проблеми, а Здравната каса след това не компенсира липсата им, а цената само на едно от тези лекарства е 180 лв.

Пепа Манева пък е председател на пациентското сдружение “Фенилкетонурия България”. Нейната 3-годишна дъщеря Катерина е с това заболяване, което е генетично и е свързано с метаболизма – с една от основните аминокиселини, която е в свръхпроизводство. По тази причина пациентите с такова заболяване трябва да са на специален режим на хранене, който изцяло изключва протеините. Манева уточни, че до сега не са имали проблеми със забавени лекарства.

– See more at: http://sofia.topnovini.bg/node/610222#sthash.JA30ASz5.dpuf