Скрининг за Фамилна хиперхолестеролемия в гр. Плевен

На 01 май 2015 г. в гр. Плевен – Федерация “Български пациентски форум” ще проведе скрининг за Фамилна Хиперхолестеролемия.

Федерация „Български пациентски форум“ започна втора кампания за скрининг на Фамилна Хиперхолестеролемия.
Тази година стартирахме от Велико Търново. Само в Търново успяхме да скринираме 674 човека, от които 14 бяха насочени към кардилог.
Името на кампанията ни тази година е “Аз съм Мона Лиза”. Защо Мона Лиза? Защото по информация от Световни проучвания – известната дама
е първият диагностициран пациент с това заболяване. На 18 април бяхме в Пловдив

На 01 май 2015 г. доброволците на Федерацията ще очакват всеки желаещ на пл. “Възраждане” до Централен фонтан, гр. Плевен – от 10.00 до 17.00 ч.
Всеки желаещ ще може да попълни изследването. При установена необходимост – ще бъде насочен към кардиолог в Плевен, подкрепящ активността.
Нашето послание е към хората е, в чието семейство има прекаран инсулт или инфаркт в ранна възраст, да дойде и да направи своето кратко изследване, за да бъде спокоен за бъдещето на децата си. Това е заболяване, което се предава по фамилна линия. В Световен мащаб честотата на заболеваемостта е 1:300 човека, а в България – по данни от скрининга през 2014 г. – се оказваме по-засегнати.