Позиция на ФБПФ по повод случая с малката Никол

Федерация „Български пациентски форум“ осъждаме остро всяко посегателство върху български гражданин и пациент. Още по-жестоко е всяко посегателство върху дете – бебе.

Случаят с малката Никол не е симптом за криза в здравеопазването у нас, той е връхната точка на с години трупаното безхаберие.

Като пациентска организация много пъти сме алармирали, че има лечебни заведения, в които има нехумано отношението към пациентите – до сега нищо не се е променило!

Когато става въпрос обаче за нашите деца – би следвало да бъде взето по-специално отношение!

От този случай могат да бъдат повдигнати много въпроси:

  • Защо бебетата се отделят от майките, като в цивилизована Европа в първата възможна секунда бебето се поставя на гърдите на мама?
  • В колко отделения „пошляпването“ е практика – трябва ли да бъдат поставени камери навсякъде, за да се спре насилието?!
  • А насилието в детските градини?! Колко случая има, когато децата се оплакват, че лелките ги „възпитават“, а излиза, че децата си измислят?!

Ние не сме съдници, само искаме да няма страдащи родители, пребити деца и унизително отношение към пациентите в Европейска България!

НЕ МОЖЕМ И НЯМА ДА БЪДЕМ ТОЛЕРАНТНИ КЪМ КАКВОТО И ДА Е НАСИЛИЕ НАД БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПОПАДНАЛИ В ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА И ИЗВЪН НЕЯ – ОСОБЕННО ЧУСТВИТЕЛНИ СМЕ, КОГАТО ТОВА СТАВА ОТ ХОРА ОБЛЕЧЕНИ В НЯКАКВА ПРОФЕСИОНАЛНА ДРЕХА ИЛИ УНИФОРМА!