Български учени създадоха теория обясняваща причините за по-голeмия шанс за бременност след ин витро процедури със замразени ембриони

Различни проучвания показват, че след ин витро процедури със замразени ембриони шансът за бременност е по-виисок. Все повече клиники в света прилагат, вече нов подход за лечение,  при семействата с безплодие, който се  основава на стратегията да не се връщат ембрионите веднага в цикъла, в който се осъществява стимулацията на яйчника. Ембрионите се замразяват и в последващ менструален цикъл могат да бъдат върнати в тялото на майката. Тази нова стратегия подобрява шанса за успех при лечението и намалява риска за жената от хормоналната стимулация. Бременността протича с по-малко усложнения, а децата родени от размразени  ембриони са с по-добри неонатологични показатели. Предимствата на метода са най-добре изразени при жени на възраст след 37 години.
Български учени дават за пръв път в света научно обяснение на този на, пръв поглед парадоксален феномен. Научният колектив съставен от Д-р Явор Владимиров, Д-р Десислава Тачева и Д-р Антонио Диез, анализират научните факти и създават Теория, наречена: „Теория за лечение на ембрионите“, която ще се публикувана през месец април в “Reproductive Medicine and Biology”- официално научно издание на Японската Асоциация по Репродуктивна Медицина. Първото представяне на новата теория беше по време на редовния научен конгрес на Българската Асоциация по стерилитет и Репродуктивно здраве, който се проведе между 9-12 март в Боровец.