“Бремето на остеопорозата- реалността в България” – семинар за журналисти

Днес в гр. Благоевград се проведе обучителен семинар за журналисти на тема “Бремето на остеопорозата- реалността в България”. Лектори на семинара бяха: доц. Пламен Попиванов, д-р Наталия Темелкова, д-р Борислав Борисов, д-р Родина Несторова и пациенти с остеопороза.
Прекрасните информационни материали и подаръци – отново са дело на невероятно талантливата Катрин Светозарова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Д-р Наталия Темелкова: “В едно предаване рано сутрин, преди няколко дни, чух че лекарствата за остеопороза предизвикват рак. Което е пълна глупост. Говореха, че зелените зеленчуци ще ни избавят от остеопорозата. Дава се по-голяма гласност за „природни терапии“, които са доста съмнителни. Първо не е вярно, че лекарствата за остеопороза предизвикват рак и също така няма доказателства, че зелените храни предпазват от остеопороза. Много е хубаво, че искаме да живеем природосъобразно, но с това в последно време се прекалява. Да не забравяме, че първобитните са живяли до 30 години. А ние искаме хем да живеем поне до 90 години, хем да живеем като първобитните с билки и треви. Няма как да стане.”

 

 

 

 

Д-р Борислав Борисов: “Нека не остане жена без изследване на костна плътнос, над определена възраст, защото само така можем да започнем да ги лекуваме.”

Д-р Борислав Борисов: “Трябва да имаме електронни записи в реално време, от валидиран софтуер. Влезе ли се в такава система в нея не може да се променя нищо. Там не всеки може да влиза и веднъж влезе ли, остава доказателства, че си влязъл и щом напишеш нещо не можеш да го промениш. Айде сега помислете защо в България нямаме сметка от такова нещо.”

 

 

 

 

 

Петя Петрова – пациент с остепороза: “200 лв. на шест месеца заплаща пациент с остеопороза за медикамента, с който се лекува. За едно семейство, което е двамата сме с остеопороза. Цената е висока и много често пациенти не могат да си го позволят. И когато се вземат и други лекарства, разходите за един средностатистически българин стават значителни.”

Дима Трайкова – пациент с остеопороза:
“Съвети към хората. Радвам се, че съм част от това събитие и чрез моята история ще допринеса, Вие журналистите да разпространявайте информацията за тази болест. Първо Вие, като журналисти, си направете изследване за костна плътност. Говорете, разпространявайте! От информацията, която съм чела – наричат го “тихият крадец на кости”. Бих казала – спрете крадеца на кости!”

Д-р Родина Несторова: „Фрактурите са по-чести при жените, но са по-тежки при мъжете.„

Д-р Родина Несторова: “Да всички мислим за остеопорозата, но кои лекари? Ние ревматолозите. Но семейните лекари не мислят за това, не изпращат пациенти за изследване на костна плътност. Същото важи за ортопедите и неврохирурзите – те сменят става след става, но не пращат на изследване на костна плътност. Тук говорим за много сериозен пропуск в здравната система. Какво трябва да стане с един пациент който се е счупил, накъде да се насочи и кои са следващите стъпки. Всички жени навършили 50 години трябва да изследват своята костна плътност!”