Какво е псориазис?

Какво е псориазис?

Псориазсисът не е заразен! Не може да се „хване” или „предаде”. Хората с псориазис не са заплаха за околните!

Псориазисът е генетично кожно заболяване свързано с имунната система.  Имунната  система кара кожните клетки да се сменят твърде бързо. Нормалната кожна клетка узрява и се отделя от повърхноста на тялото за 28-30 дни. Кожната клетка поразена от псориазис съзрява и се придвижва към повърхноста за 3-4 дни. Вместо да паднат и да бъдат подменени кожните клетки се натрупват и образуват лезии. Кожата става много зачервена заради повишения кръвен поток. Лезиите може да не изглеждат добре, но не са инфекции или отворени рани.

Кой се разболява?

В България хората с псориазис са около 90 хиляди. В световен мащаб, хората с псориазис са около 2-3%  от общото население или това са 125 милиона души.

Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болеста се проявява за първи път на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активен е през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в Света под 10 г., са диагностицирани с псориазис.

Какво причинява псориазис?

Никой не знае какво причинява псориазис!

Учените смятат, че по някаква причина имунната система по грешка се атакува, което води до ускоряване на цикъла на живот на кожните клетки.

Изследователите смятат, че за да развие човек псориазис определени условия трябва да са изпълнени. Индивидът трябва да наследи  комбинация от различни гени. След това трябва да бъде изложен на определения условия, които да отключат комбинацията от гени,  водещи до поява на псориазис. Смята се, че някои инфекции и стрес са потенциални причини.

Човек може да носи гените за псориазис без да има заболяването. Гените могат да прескочат няколко поколения в семейството преди някой да получи „точната„ комбинация и съответните външни влияния да доведат до поява на болестта.

Някои млади хора съобщават за появата на псориазис след прекарарана стрептококова инфекция на горни дихателни пътища. При една трета до една втора от младежите с псориазис, се наблюдава обостряне 2 до 6 седмици след ушна инфекция, възпалено гърло, бронхит или друга инфекция на дихателната система.

Има ли лек?

Има надежда за лек. Изследователите по цял свят търсят по-добро лечение с по-малко странични ефекти и по-дълготраен терапевтичен ефект. Заболяването може да бъде контролирано. Медикаментозното лечение включва прилагането на външни и вътрешни  терапевтични средства.

 

Биологични лекарствени продукти

В последно влеме се установи, че псориазисът е имуно-медиирано заболяване. При него са налице верига от имунни реакции в кожата, които са причина за клиничната проява. Съвременните насоки в лечението на псориазиса си поставят за цел намирането на вещества, които да блокират тази болестно променена верига. Тези медикаменти съдържат животински или човешки белтъци и се наричат със сборното название биологични. Те не действат върху цялата имунна система, а само избирателно потискат специфични реакции на имунния отговор.

 

Приблизително 10 до 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Той е подобен на ревматоидния артрит. Може да се прояви по всяко време. При псориатичния артрит ставите и меките тъкани около тях се възпаляват и схващат. Псориатичния артрит може да засегне пръстите на ръцете и краката, вратът, кръста, коленете и глезените. В някои тежки случаи  може да причини необратими поражения на ставите. Това, че имаш псориазис, не означава, че задължително ще развиеш псориатичен артрит!

Какво мога да напрая,  за да се справя с псориазиса?

Колкото повече хора знаят за псориазиса ти, толкова по-лесно ще ти бъде. Бъди готов да обсъждаш с другите болестта си и да ги образоваш :

  • Истинските приятели ще искат да знаят и да ти помогнат. Псориазисът няма да ги отблъсне.
  • Няма от какво да се срамуваш. Не си направил нищо нередно. Кожата ти е такава каквато е, въпреки странните неща, които някой може да измисли за нея.
  • Нормално е да си изнервен, ядосан или депресиран.
  • Поискай подкрепа, иначе никой няма да рабере че имаш нужда от нея.

 

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Животът с псориазис не е лесен, но псориазисът не те контролира. Учените раработват нови методи за лечение и напредват в разкриването защо хората имат псориазис.

Никога не забравяй че псориазисът е част от живота ти, но не те определя като личност!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*