ПАЦИЕНТКА ИЗПИСАНА ОТ БОЛНИЦА ТОКУДА В ЗАСТРАШАВАЩО ЖИВОТА СЪСТОЯНИЕ

43-годишната К.Д.П.страда от декомпенсирана чернодробна цироза, портална хипертоноия, варици на хранопроврода, асцит, абдоминален абцес, калозна язва на стомаха. С тези диагнози жената постъпва за лечение и операция в гастро-ентерологично отделение на болница Токуда на 10.11.12 г. От пациентката и семейството и са поискани 3000 лв. за извършване на чернодробна операция, която принципно се покрива от НЗОК. Болната е здравноосигурена, хоспитализирана е в лечебното заведение с направление, бланка № 7. Близките не са могли да набавят поисканата сума от лекарите, в следствие на което К.Д.П. е изписана от болница Токуда на 15.11.12 г. в същото състояние, в което е приета, но също и с висока телесна температура, вода в белия дроб и течност в коремната кухина. Още същата вечер дъщеря и е позвънила на тел. 112, тъй като майка и е в тежко състояние. Екип на ЦСМП е посетил дома им три часа след обаждането. Болната дори не е прегледана, лекарите не са съставили и фиш за оказване на спешна медицинска помощ. На К.Д.П. е отказано да бъде транспортирана до спешен център на която и да е столична болница, тъй като не са изминали 30 дни от последната дехоспитализация.

В ранния следобяд на 16.11.12 г. болната бе хоспитализарана в Интензивно отделение на ВМА благодарение на съдействието на Федерация „Български пациентски форум” и след намесата на Български лекарски съюз в лицето на секретаря на съсловната органицазия-д-р Димитър Ленков.

ФБПФ ще продължава да следи случая, ще бъдат сезирани РЗИ, НЗОК и ИАМО. Паралелно с това ще бъде заведено и дело срещу болница Токуда и ЦСМП за нанесени неимуществени вреди.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*