Скандално! Нов смъртен случай от инфаркт във Видин

Ден след посещението на Федерация „Български пациентски форум“ във Видин – по повод отказ на МЗ да бъде даден лиценз на Кардиологична болница и прекратени договори за дейност от страна на б-ца „Св.Петка“ –  има нов смъртен случай в следствие на инфаркт. Починалият от инфаркт е Д-р Илия Венков – специалност по пневмология и фтизиатрия в болрица “Св.Петка”, Видин –  не е дочакал линейката да дойде от Враца, защото във Видин няма кардиологично отделение. Българският пациент – независимо дали е лекар или не – заслужава качествено лечение!

На 30 април 2014 г. представители на Федерация „Български пациентски форум“ се срещнаха с пациенти и лекари във Видин. Всички те изразиха страховете си, че продължава умишлено да се вреди на българския пациент, като не се разрешава да бъде открита кардиологична болница. По данни на д-р Даниела Макавеева около 100 човека всеки месец имат нужда от спешна каридиологична помощ в следствие инфаркт на миокарда. Отделно са случаите на нужда от планови кардиологични операции.

Съществуващата ситуация противоречи на т.нар „златен час“, тъй като най-близката болница, в която могат да бъдат приети пациентите е Враца – на 140 км. Както и да бъде погледнато това са два часа в едната посока и два в другата. Време, за което пациентът вече си е отишъл.

IMG_0736      IMG_0738