Японски опит в инвазивната кардиология

Десет сърдечно болни с трайно запушени артерии на сърцето бяха лекувани тази седмица безоперативно. Най-добрият японски инвазивен хирург професор Шигеру Сайто беше в София и приложи революционните техники безплатно върху пациенти, показвайки японския опит в инвазивната кардиология. До момента единственият у нас начин за лечение на трайно запушени артерии е чрез операция, с поставяне на байпас.

С помощта на новите техники не само се спестява тежката операция на сърдечно болните, но и успеваемостта при отпушването на артериите е много по-голяма и достига до 90 %.

Японският хирург обучи български лекари от водещи наши клиники, които в последствие ще продължат да прилагат процедурите. Какво все пак представлява новият метод на отпушване на отдавна блокирана артерия?

Доц. Иво Петров – началник на клиника по “Инвазивна кардиология”: “Преминаването през този абсолютно запушен участък е изключително трудно, тъй като обикновено е калцирано. Затова отпушването става с специални материали и консумативи, които се използват, както и с голям натрупан опит.”

Отпушването на артериите по новата технология е няколко пъти по-скъпо в сравнение с познатите досега методи и струва между 3 и 15 хиляди лева. Трябва да имате не само парите, но и направление от лекуващия ви лекар. До края на миналата година Здравната каса покриваше 3500 лева при такова отпушване на напълно блокирани сърдечни артерии. От тази година обаче сумата вече е намалена и тя е 2800 лева.

Оказва се, че и българските кардиолози има какво да покажат на японските си колеги, особено във вътрешно-съдовите интервенции. Затова през лятото доц. Петров заминава за Япония за да предаде и българския опит.
Автор: Зоя Велинова, БНТ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*