Ограничена е тенденцията за рязко намаляване на броя на родените деца в България

Тенденцията за рязкото намаляване на броя на живородените деца в България е ограничена, но за „бейби бум” не може и дума да става, каза на пресконференция Радина Велчева от Фондация „Искам бебе”, предаде Агенция „Фокус”.

През миналата година са родени 78 000 деца, което е малко в сравнение с 50-60-те години на 20 век, когато са се раждали над 100 000 бебета на година. Т.е. става дума за отрицателен прираст, обясни Радина Велчева. За „бейби бум” може да се говори в Египет, където се раждат по 217 деца на час.

3850 са молбите на желаещите за ин-витро у нас по линия на Фонд „Инвитро”. Общо 150 двойки ще могат да се включат в програмата по досегашния бюджет от 20 млн. лв. Радина Велчева отбеляза, че успеваемостта на метода ин-витро у нас е 25-30 %. От 4000 опита ин-витро се очакват да се родят около 1500 бебета.

Нужен е закон за фонд „Инвитро”, тъй като в момента той действа с постановление на Министерски съвет.

Междувременно на пресконференцията от Националната асоциация на деца с диабет заявиха, че не трябва да се спестяват средства от инсулина на болните от диабет у нас. „Инсулинът не е антибиотик или хапче за гърло и не може да се замени с каквото и да било друго”, предупреди Елисавета Котова от асоциацията на деца с диабет по отношение на казаното от новия здравен министър, който заяви, че по предварителни изчисления на министерството съвсем не се изключва вероятността за известен период – в началото на есента, болните да останат без безплатни и частично платени лекарства и те да бъдат заменени с други по-евтини.

Българският пациентски форум инициира връчването на журналистическа награда „Даниела Сеизова – В името на живота”. На пресконференция председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева обясни, че наградата е за материали на здравна тематика. Материалите могат да са журналистически разследвания, които водят до промяна на системата на здравеопазването у нас.

Ще има три награди и една специална. Тя ще бъде обявена 30 август от 18.00 часа в Галерия „Гамалерия” на бул. „Евлоги Георгиев” 18. Наградата ще бъде ежегодна, обясни Теодора Захариева. Тя ще бъде разделена на три – телевизия и радио, печални медии и електронни медии.

Агенция “Фокус”

–––––––––––

източник: http://www.pregnancy.hapcheto.com/content/ограничена-е-тенденцията-за-рязко-намаляване-на-броя-на-родените-деца-в-българия

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*