Няма витамин Д в аптеките

В аптечната мрежа в Благоевград няма препарати с витамин Д, който се използва за предпазване на новородените от рахит. Майки от града обясниха, че се снабдяват с витамина от чужбина чрез свои близки и познати. Проблемът е възникнал преди около два месеца.

Млади семейства разказаха, че се снабдяват с необходимото лекарство от Македония и Гърция. По думите им обаче не винаги може да се намери и в южната ни съседка.

Йорданка Савова:
„След като изчезна от аптечната мрежа витамин Д, се свързахме с нашите кумове, които живеят в Гърция, но там – те бяха проверили – нямаше, и тъй като сестра ми живее в Англия и работи в аптека, я помолих и оттам ни изпратиха витамин Д”.

Според дългогодишния педиатър д-р Екатерина Чакалска не е фатално, ако новородените не приемат витамин Д няколко месеца. Добре е обаче бебетата да се извеждат всеки ден на разходки на чист въздух, както и да се хранят правилно.

Д-р Екатерина Чакалска-педиатър:
“Има рисков контингент, каквито са недоносено родените дечица, бързорастящите и бързонаддаващи деца, за които е необходим витамин Д, за да може да се, усвои калцият по-добре”.

Фармацевти обясниха, че Агенцията по лекарствата е изтеглила от аптеките поради проблем и вносният Вигантол, а българският Деавит се е изчерпал.

Дмитрий Тюлеков – магистър-фармацевт :
“Последната информация, която имаме от Софарма е, че накрая на месец февруари ще имат производство на Деавит”.

По думите на Тюлеков обаче има майки, които не харесват този продукт, защото освен витамин Д съдържа и витамин А, а те предпочитат чистия витамин Д 3. Кога обаче ще го има в аптечната мрежа, засега не се знае, отбеляза фармацевтът.

Автор: Николай Янев – РТВЦ-Благоевград

БНТ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*