Деца с церебрална парализа извън регистрите

В България няма статистика за точния брой на децата, болни от детска церебрална парализа. Предположенията варират между 3000 и 20 000. Това прави абсолютно невъзможно планирането на бюджет и изготвянето на адекватна програма за тяхното лечение и подпомагане.

Според приключилия анализ на медико-социалните грижи у нас, на практика родителите на тези деца се грижат сами за тях, почти без финансова и морална подкрепа на държавата.

Децата с Церебрална Парализа са имали нещастието да получат увреждане на мозъка още като новородени. Засягат се различни сфери от него, затова и заболяването, а оттук и грижите за всяко дете са индивидуални. Общото обаче е едно – ако се вземат мерки навреме – резултатите не закъсняват.
Само че за лечението на всяко едно от тези деца са нужни много средства.

Елеонора Иванова – майка на дете на 3 години с ДЦП:
– Месечната издръжка на едно болно дете от ДЦП е около 2000 лева. Държавата поема едва 500 лева. Останалите ги поемаме ние родителите. Със заеми, кредити. А много родители си лишават децата от процедури, което ги връща назад в развитието им.

Според майките, клиничната пътека за деца с церебрална парализа е крайно неудачна, неефективна и има много ограничения.

Яна Рупева – Фондация Помощ за благотворителността в България:
– През изминалата година само 5 деца са се възползвали от пълния пакет услуги в клиничната пътека – по 10 дни за всеки от 12-те месеца.
Тази пътека трябва да е по-гъвкава, да е съобразена с децата, с това че те боледуват често.

От фондацията настояват още да отпадне лимита за направления за деца с церебрална парализа. В момента те имат право на едно направление за специалист месечно, което е крайно недостатъчно, като се има предвид многото съпътстващи при тях заболявания. Освен това според майките лекарствата за децата с увреждания до 18 г. трябва да станат безплатни.

Автор: Зоя Велинова

БНТ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*