Далавери спират лекарствата за рак

Поредна криза с лекарствата за онкоболни настъпи заради договори, сключени за лична облага. Това обяви вчера Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването. Пример за такъв е договор за медикаменти за рак на плеврата (ципата, която покрива белите дробове). Според него доставката е за 32-ма пациенти, а в действителност се нуждаели 49 души. Нередности имало и при договарянето на цените. Било платено за генерични лекарства, все едно са оригинали. Тези пари са влезли в нечий джоб, коментира Захариева. Заради злоупотребите от здравното министерство ще съставят одитен комитет, чийто член ще бъде и Захариева. Той ще провери търговете лекарства през последните 2 години. Целта е да се извадят виновните и те да бъдат наказани. Целта му е също да предотвратява бъдещи злоупотреби.

Болници казаха колко ще спестят

Оздравителните планове на лечебни заведения с най-големи просрочени задължения са постъпили в Министерството на здравеопазването (МЗ), съобщиха от ведомството. Вчера изтече 7-дневният срок, в който директорите на седем болници, натрупали най-тежки дългове, трябваше да представят такива схеми на министър Божидар Нанев. Прогнозните разчети в изготвените програми трябва да са за периода до края на септември и до края на годината. Сред представилите свои оздравителни планове са ръководствата на УМБАЛ “Александровска” и МБАЛ – Бургас, МБАЛ – Стара Загора, МБАЛ – Хасково, и МБАЛ – Пловдив. Констатирано е, че оздравителната програма на МБАЛ – Бургас, има твърде общ характер без конкретни разчети. Затова  съветът на директорите е възложил оперативното управление на болницата на прокурист. Той е упълномощен да изготви оздравителна програма, която ще бъде приета на извънредно общо събрание на акционерите на дружеството.

Награда на името на Сеизова

На името на журналистката Даниела Сеизова, която почина преди година от рак, бе основана награда. Тя се казва “Да бъдем обективни!” и ще се присъжда за отразяване на проблеми в здравеопазването. Номинациите ще са в три категории – за телевизия, вестник и електронен сайт. Връчването й ще стане на 30 август. Инициаторите на наградата от Българския пациентски форум се надяват тя да стане ежегодна.

–––––––––––

източник: в-к Телеграф

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*